Tuesday, November 3, 2009

Sukarelawan/perkauman?


Cerita bermula bila Janie and bulu melepak di Oldtown Mines selepas penat sesat cari kilang Belkin. Then tengah kami beborak tentang pelbagai hal, ade seorang mamat cine lingkungan 20-an. Dia memintak kami untuk menderma untuk rumah anak yatim. Die tunjuk Ic dia, kad sukarelawan dia, sijil dari JKM, surat dari agensi berkenaan dan pelbagai lagi....dia kata, beli stiker berharga RM10 akan dapat menampung makan dan perbelanjaan seorang anak yatim dari agensi tersebut. Namun persoalannya..

1. Jika itu katanya menderma, kenapa perlu ditetapkan RM10?
2. Perlu ke membeli stiker itu untuk menderma? Boleh tak nak derma ikot kemampuan?
3. Kenapa hanya meja janie/bulu dan satu lagi meja warga melayu dituju. Kelihatan meja mereka yang berbangsa Cine takde plak dia tuju. Nih operasi amik derma daripada golongan " bukan cine" sahaja ker?

Janie bukan nak cakap ape. Hati nak menderma makin kurang disebabkan hal mcm nih. Derma patut ikhlas dengan nilai apa pon. Tapi kenapa perlu menetapkan harga sejumlah Rm10 la , Rm15 la untuk tujuan menderma. Alasan sebab beli stiker tuh. Adakah in salah satu konspirasi agensi-agensi yang tak bertanggung jawab mengambil keuntungan daripada golongan yang menerima kebajikan seperti Golongan anak yatim?. Lebih tak paham bila ahli sukarelawan cine tuh hanya meminta derma daripada warga melayu (tatau plak bangsa lain) dan yang pasti mereka tidak meminta kepada warga cine lain. kenapa janie cakap mcm tuh? Ketika kejadian, belakang janie meja diduduki warga cine, depan Janie diduduki oleh warga cine jugak. Namun, apabila warga sukarelawan (2orang) tuh masuk Oldtown tuh, mereka terus attack meja Janie dan meja pasangan melayu yang duduk jauh dari Janie. Setelah selesai dengan meja kami, mereka terus blah.Apakah in?

Ini ke senario masyarakat Malaysia? Konon 1 Malaysia, namun takde plak terasa. Seperti yang diperkatakan dalam post sebelom ini " 1 Malaysia dalam konteks Kebajikan sosial", susah nak pupuk perpaduan dalam mengdayakan kebajikan sosial di Malaysia. Lagi satu tak paham, adakah JKM meluluskan kegiatan ini?. Bukankah ini dah dikira memintak lebih kurang mcm "sedekah". Tak silap Janie operasi macam nih tak dibenarkan. Atau kegiatan ini boleh dilaksanakan?. Ada sesiapa boleh tolOng terangkan ?.

Biasanya mereka ini akan cuba untuk mendapat perhatian kita untuk terus membeli stiker dan menderma. Janie dengan selamber cakap " Ohw, I'm also a social worker student and this saturday I'm going to one of the anak yatim house...I' give my contribution there". Terus sukarelawan itu tak cakap banyak cakap Thankx you and beredar. Agaknya die takut Janie bercakap banyak hal social work kot? . But then, kelihatan golongan kebajikan ini masih dipergunakan oleh segelitir masyarakat untuk kesenangan mereka. Jika tafsiran janie saah, maafkan...tapi terlalu banyak konspirasi sekarang yang membuatkan golongan yang memerlukan masih terabai dan disamping orang lain menerima keuntungan .