Sunday, September 13, 2009

. Hanya Tatapan Public ? .

Petang Jam 6.30.

Memang kusut keadaan Janie. Baru bangun tido. Tatau kenapa sabtu ahad nih dOk tido jer. Nih menaip nih pon nak demam. Tekak dah tak sedap, hidung dah berair..kepala pening, xyah cite la~!. Tapi itu semua bukan kisahnya. Kisahnya bermula dengan bising-bising dari luar. Ade bunyi annoucement name-name pertubuhan anak yatim. ohw, jiran ku yang dikatakan "orang besar" wat makan-makan tok anak yatim rupanya. Bagus lah....*amin*. Nak harapkan Janie yang bagi makan anak yatim memang tak mampu la, nasi untuk diri pOn masih mengira apentah lagi nak memberi makan berpuluh kanak-kanak. Maka, Janie memuji tindakan jiran janie. Moga Allah melimpahkan rezeki untuk beliau.

Namun, ketika kaki melangkah menaiki tangga...hati terdetik. Setan kecil yang degil keluar menunjukkan muka. Dalam hati kecil terdetik, "aik, sebelom nih takde plak die nak bagi makan-makan mcm nih?? takkan time raya jer?? mak kate siap ade TV3..nih nak popular jer ker?". Tetibe hati berkata "shit la..kalo die wat untuk nak publisiti". Argh hati mule la nak ngamOk..Janie bukan ape nak ngamok..Ok la die nak menOlong orang yang memerlukan. Tapi, bukankan lebih bagus jika tangan kanan menderma tanpa tangan kiri mengetahuinya? . Kenapa nak menjemput Tv3 semua? nak menayang kita wat kerja amal kah?. Haruskah??

Perlu ke anak yatim dan golongan yang memerlukan ini merasa ade "self belonging" hanya tiba hari raya? Mase tuh semua pon nak bagi makan, bagi tuh bagi nih...tapi bila hari hari biasa?? ade orang nak melayan mereka? Pernah terfikir nak bagi makan-makan jugak ker? Tak payah bagi makan..ade terase nak "jengOk" mereka ker? Kompem tak kan? Tuh la dunia pOlitik now nih..semua nak PUBLIC. Dan mangsa, adalah golongan yang memerlukan kebajikan. damn~!

Sorry sedikit emo. Tapi Janie tetap terharu dgn usaha jiran untuk memberi makan. Harap usaha die tuh untuk kebajikan anak-anak yatim dan bukan untuk PUBLIC semata-mata. Tak payah aaa panggil TV3 semua. Nak menderma, membuat kebajikan biarlah ikhlas dan tertutup. Namun, siapa Janie nak mengadili? mereka dah membuat kebajikan..Janie mampu berterima kasih la kepada mereka..sebab Janie pon xmampu. Harap nanti bila dah mampu, giliran Janie pulak memberi dan bukan menerima. *amin*

No comments:

Post a Comment